Ithran de la Rie

De wereld staat op een kantelpunt. Ons klimaat warmt op en onze grondstoffen zijn niet oneindig. Doordat de wereldbevolking in rap tempo toeneemt zal de belasting op onze planeet alleen maar stijgen. Deze tijden vragen om nieuwe oplossingen en andere manieren van nadenken over grondstoffen en afval.

Ithran de la Rie
Editie:11
Bedrijf:De la Rie Design
Functie:Ontwerper en maker

Als ontwerper en maker zie ik hierin een belangrijke uitdaging. Als je iets ontwerpt en maakt, voeg je een nieuw product toe aan de wereld en dus een nieuwe potentiƫle bron van afval. Als ontwerper ben ik van mening dat ik verantwoordelijkheid draag voor de ecologische en maatschappelijke gevolgen van alles wat ik produceer. Daarom maak ik producten met een zo lang mogelijke levensduur, gemaakt van hergebruikte grondstoffen en zo veel mogelijk natuurlijke materialen.

Hoe begon het?

Vanaf mijn 6e levensjaar ben ik al aan het ontwerpen en aan het maken, een passie die ik heb meegekregen van mijn vader. Wat ooit als favoriete bezigheid begon is uitgegroeid tot mijn beroep: het ontwerpen en produceren van duurzame producten.

Wat doe ik dan?

Ik ontwerp en maak design meubilair, waarbij ik vakmanschap combineer met computergestuurde technieken om vormen te kunnen maken die met de hand bijna niet mogelijk zijn.

Voor mijn design meubilair onderzoek ik de mogelijkheden om van afgedankte producten en afvalstromen nieuwe producten te maken die weer een leven lang mee kunnen. Ik hergebruik complete onderdelen of haal oude producten uit elkaar om deze weer als grondstof te gebruiken.

Het hout van een oude tafel gebruik ik bijvoorbeeld om nieuwe houtproducten van te maken, oude metalen onderdelen kunnen ook worden hergebruikt. Materialen die anders misschien worden weggegooid, krijgen zo een nieuwe functie.

Daarnaast werk ik met een partner aan Xiriton, een bio-beton op basis van olifantsgras. Deze plant neemt extreem veel CO2 op uit de lucht. Door de vezels van deze plant in een bouwmateriaal te verwerken sla je CO2 op. Van dit materiaal kunnen onder andere voetpaden, muren, straatmeubilair en tuinobjecten worden gemaakt.

Op deze manier maak ik de wereld duurzamer voor ons en de komende generaties.