Laurens de Vries

Jaarlijks gebeuren er zo`n 75.000 ongelukken in Nederland waar een fietser bij betrokken is. 25.000 van die ongevallen gebeuren veelal doordat er weinig tot geen gebruik wordt gemaakt van deugdelijke fiets verlichting. Lucentis Groep wil met het product ‘de Lichtbel’ een bijdrage leveren aan de veiligheid in het fietsverkeer in Nederland.

Laurens de Vries"De Lichtbel; laat je zien én horen!"
Editie:5
Bedrijf:Lucentis Groep
Hogeschool:Hanzehogeschool Groningen
Functie:Medeoprichter Lucentis Groep

Twee jaar geleden was de opdracht om voor het project ‘Ondernemerschap’ aangeboden door de Hanzehogeschool een bedrijf op te zetten. De eerste stap is het bedenken en ontwikkelen van het product dat verkocht gaat worden. Daar omheen wordt een ondernemersplan geschreven.

Probleem

Als een groep van 7 studenten zijn we actief gaan nadenken over een product dat een serieus probleem moet verhelpen of verminderen. Alleen al in Groningen zijn er 300.000 fietsen. Minder dan de helft van die fietsen zijn voorzien van deugdelijke verlichting en geluid als in een fietsbel. De voornaamste reden hier voor is dat fietsverlichting vaak wordt gestolen of regelmatig moet worden vervangen.

Oplossing

De oplossing die hier voor werd gevonden is het samenbrengen van deze producten. Daarnaast moest het product degelijk zijn en kwaliteit uitstralen.

Tijdens de minor zijn er een aantal verkoopdagen waar alle studentcompanies de eigen producten aanboden. Na de eerste verkoopdag waren er al 50 Lichtbellen verkocht. Omdat de verkoop na deze verkoopdag erg goed ging moest de productie worden uitbesteed. De productie is ondergebracht bij sociale werkplaats EMCO in Emmen.

Concrete stappen

Met veel pieken en dalen is het project aan het einde van dat collegejaar positief afgesloten. De potentie was zelfs zo hoog dat Jeroen Martens en Laurens de Vries de stap hebben genomen een doorstart te maken. De naam Lucentis Groep werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een nieuw bedrijf was geboren.

Het inschrijven is inmiddels al weer een jaar geleden. Door deelname aan de Noorderlingen wil Lucentis Groep meer concrete stappen maken om te groeien. Mede door de aangesloten partners, vrijheid en expertise moet dit zeker goed komen.