Sandra Ronde

Geen leven zonder voeding. Niemand kan leven zonder dagelijks energie binnen te krijgen.

Sandra Ronde"Gewoon, omdat het Lokaal Goud is."
Editie:3
Bedrijf:Lokaal Goud
Functie:Bedenker Lokaal Goud

Probleem

Toch wordt te vaak te licht gedacht over eten. De consument heeft de verantwoordelijkheid voor voedselproductie en -distributie uit handen gegeven met als gevolg dat we geen idee meer hebben waar ons voedsel vandaan komt, wat er precies voor toevoegingen in zitten en wat we moeten met de veiligheidseisen van voedsel en het scala en keurmerken die voedselproducten vandaag de dag rijk zijn. Daarnaast raken niet alleen consumenten het spoor bijster, ook boeren krijgen steeds vaker een onaanvaardbaar lage prijs voor hun product. Dit kan anders.

Oplossing

Lokaal Goud gelooft niet dat de oplossing voor de voedselproblematiek zit in het verscherpen van wet- en regelgeving. In plaats daarvan moeten we teruggaan naar de kern. Consumenten moeten weer dichter bij de oorsprong van hun voedsel komen te staan en vice versa. Door boeren en consumenten rechtstreekser te verbinden, kunnen consumenten hun eigen zintuigen weer gaan gebruiken en zelf beoordelen of het product dat zij consumeren aan de kwaliteitseisen van de consument voldoet. Daarnaast stelt het boeren in de gelegenheid weer een eerlijke prijs voor de verbouwde producten te krijgen.

Hoe?

De voedselketen verkorten door boeren en consumenten rechtstreekser met elkaar te verbinden is het doel van Lokaal Goud. Hoe? Door consumenten hun producten rechtstreeks bij de boer te laten bestellen en vervolgens een week later bij het coördinatiepunt in de eigen wijk op te halen. Zo behoudt de consument het gebruikersgemak wat het gewend is maar krijgt het daarvoor wel smaakvolle, eerlijke en lokale producten tegen een schappelijke prijs.

(UPDATE 03-2020: Sandra Ronde is inmiddels met Janco Heide samengegaan onder de naam De Streekboer)