Tjitske Kiemel

‘In deze maatschappij zullen steeds meer taken door de burgers moeten worden opgepakt. Subsidies worden steeds lager terwijl de maatschappelijke vraagstukken steeds groter worden.’

Tjitske Kiemel
Editie:5
Bedrijf:Projectbureau Kiemel
Hogeschool:NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden
Functie:Oprichtster Projectbureau Kiemel

Tjitske Kiemel, oprichtster van Projectbureau Kiemel, heeft Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen gestudeerd en zit nu in haar laatste jaar van de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Door haar brede interesse op zowel maatschappelijk terrein als het gebied van ondernemen heeft ze Projectbureau Kiemel opgericht. Projectbureau Kiemel richt zich voornamelijk op maatschappelijke projecten en koppelt deze aan ondernemerschap.

Combinatie

Projectbureau Kiemel speelt hier op in door maatschappelijke vraagstukken te koppelen aan ondernemerschap. Deze projecten dienen een maatschappelijk doel maar leveren tevens een economisch voordeel op. Juist door deze combinatie te maken krijgt zowel de maatschappij als de economie een boost!

Voorbeeldproject

Een voorbeeld van zo’n project is vanuit de Stichting ‘Jong Ondernemend Fryslân’ die opgezet is door Projectbureau Kiemel. De opdracht van dit project is om jongeren, met name uit achterstandswijken, van onderop te ondersteunen bij het ontwikkelen van ondernemerschapskwaliteiten en zo de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Bij dit project wordt dat gedaan door jongeren te stimuleren om kansen te benutten die zich voordoen door de benoeming van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Er komen naar verwachting vier miljoen mensen naar Leeuwarden tijdens 2018. Dit biedt tal van mogelijkheden voor de jongeren. Ze kunnen zichzelf bijvoorbeeld aanbieden als ‘City Host’ voor Culturele Hoofdstad en rondleidingen geven in hun wijk of stad, huiskamerconcerten verzorgen, ‘Food Stalls’ runnen waar ze tijdens evenementen eten kunnen verkopen, kunst maken in de wijk en dit verkopen enzovoorts. De mogelijkheden zijn divers en toereikend. Daarbij bepalen ze zelf wat ze willen doen, hoe ze hier willen komen en wat ze willen verdienen. Ze leren dus de kansen die zich aanbieden te benutten en tevens hoe ze zoiets moeten gaan opzetten. Zo leren ze over ondernemerschap en verdienen ze tevens een zakcentje bij!