De Noorderlingen, leer leren met en van elkaar

Editie zes loopt ten einde. Drie keer twee semesters Noorderlingen, zes keer grofweg vijftien ondernemers heeft de minor inmiddels afgeleverd. Dit zijn negentig ondernemers die vanuit een ‘warm nest’ de wijde wereld zijn ingevlogen. Een aantal van hen zijn zeer succesvol als ondernemer, en allemaal zeggen ze dat ze veel geleerd hebben. Van de docenten, van de coaches, en misschien wel het belangrijkste: van elkaar.

De start is voor de deelnemers elk semester weer een eyeopener: studenten denken sinds de basisschool te zijn omgegaan met gelijkgestemden, studenten die met hetzelfde bezig zijn, dezelfde studie, dezelfde vakken… Tot ze er bij De Noorderlingen plots achter komen dat ‘bezig zijn met’ niet automatisch betekent dat je ook onder ‘gelijkgestemden’ bent. Bij De Noorderlingen komt dat besef opeens binnen. Studenten vanuit de meest verschillende disciplines vinden elkaar vanaf dag een.

Is het de ‘growth mindset’, de intrinsieke drang om te groeien, waarover de studentondernemers van De Noorderlingen beschikken, die hen vaak succesvol de eerste zware stappen van het ondernemerschap laat doorlopen? Feit is dat ze vooruit willen en hun eigen tempo willen bepalen. De kracht daartoe vinden ze in zichzelf, en daar waar het even vastloopt vinden ze ondersteuning, van elkaar, van de docenten, van externe coaches.

Leren bij De Noorderlingen is je eigen weg banen, jezelf tegenkomen, fouten maken, bijna een ‘moetje’, want daar leer je van. En dat nieuwe inzichten leiden tot koerswijzigingen is ook toegestaan. Je wordt niet vastgepind op je oorspronkelijke idee als een nieuwe richting logischer lijkt. Het hoort bij ondernemend gedrag dat je kansen pakt waar anderen ze niet eens zien, en gedrag stem je af op de omstandigheden. Wist Richard Branson dertig jaar geleden dat hij de ruimte in wilde? Ik denk bij Virgin nog steeds aan Simple Minds en Sex Pistols, want Virgin Records was ooit een innoverend platenlabel, en op de Virgin Stores plande je je reis… Muziek van het Virginlabel bood een unieke ervaring. In die zin is Virgin vanaf het eerste moment bezig geweest met ‘ervaringen’, en is Richard Branson’s sprong naar uiteindelijk de ruimte een volstrekt logische. Achteraf gezien is alles vaak heel logisch…

Ondernemend gedrag aanleren is belangrijker dan een eerste bedrijfsplan tot een goede einde brengen. Niettemin is een aantal Noorderlingen nog steeds succesvol bezig op de tijdens De Noorderlingen ingeslagen weg. Hieronder een korte, niet uitputtende opsomming van bedrijven die uit De Noorderlingen zijn voortgekomen. We zijn er trots op dat we iets voor deze ondernemers hebben mogen betekenen. Maar we zijn nog trotser op het feit dat nagenoeg alle deelnemers, ongeacht de resultaten die ze behaald hebben, blij zijn met de leerervaring die we ze bij De Noorderlingen hebben kunnen bieden. Want leren, dat is voor het leven, zeggen we in het onderwijs!

De Noorderlingen

De Noorderlingen is een Minor Ondernemerschap voor studentondernemers met groeiambitie. Per half jaar worden maximaal twintig deelnemers geselecteerd op basis van ambitie en potentie van het concept. Vier hogescholen werken met meer dan 25 partners om deze ondernemers te ondersteunen. Groei van het bedrijf, persoonlijke ontwikkeling, netwerken. Hier wordt gewerkt met de nieuwe ondernemende helden.

Bedrijven van Noorderlingen

TolnerAutomotive, TaxiCulinair, Studentverhuur, nanoCure, Shark, Exposure, De Leeuwin, Innovative Learning, Conversion Heroes, Fidesk, Party Sensations, YouBrand, Het Trendboek, Assurant.nl, Koepelkas, Stressless Bookings, WeMa IT, Khione, Dier&Centrum, Becidor, MiBoSo, ICT Dairy, StreetWorkout, Studentenverhuizingen.nl, Hoppergames, Loo, ZelfSchoonmaken.nl, SourcingToday, Burnwoords, Autosleutelaar, De Bankzitters, Lokaal Goud, De Streekboer, DarpDecade, BanDeto, NotBuiltYet, Beschermhoesje.nl, PureNaps, Flinggolf Europe, Charlie Productions, GrenzeloosWerk, MotorQ, DOUC, Belieff, Sweet Celebrations, Snelstudentenuitzendbureau, DatBrandt.nl, Cutback Wetsuits, Tree Technology, VideoTect, Online loopanalyse, Kurk24, Online Versmarkt, ChangerZ, BrainBites, Foodbar, Projectbureau Kiemel, Lichtbel, Regionale Voetbalacademie, Bezorgiets.nl, Brand Protection Recycling, Marvin Beuving, Kaasschaaff, De Grillspecialist, Barbelt, BMTEC, Elle Dansé, Administratiekantoor MK, Fietscontinue, Arrobado.

Geplaatst op: 27-05-2016 door Tom Hoppen